2024/0450/NL
EC/EFTA
NL Pays-Bas
  • S00E - ENVIRONNEMENT
2024-11-18
2024-09-02

Het uitvoeren van berekeningen om de ruimtelijke gevolgen van bedrijven waar een risico bestaat op zwareongevallen als gevolg van het uitvoeren van werkzaamheden met gevaarlijke stoffen in kaart te brengen.

Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van nr. IENW/BSK-2024/206245, tot wijziging van de Omgevingsregeling (aanpassing Safeti-NL enRekenvoorschrift omgevingsveiligheid).

De ontwerpregeling strekt tot aanpassing van twee normen in bijlage II bij de Omgevingsregeling. Hetbetreft een softwarepakket (Safeti-NL) en een rekenvoorschrift (Rekenvoorschrift Omgevingsveiligheid) diemogelijk technische voorschriften bevatten en waarvan met deze regeling de meest recente versies wordenvoorgeschreven.

Sinds 2006 is voorgeschreven welk softwarepakket voor het berekenen van de risico's van het werken metgevaarlijke stoffen voor de omgeving moet worden gebruikt. De wijze waarop het softwarepakket moet wordentoegepast is voorgeschreven in het Rekenvoorschrift Omgevingsveiligheid. Het softwarepakket en hetrekenvoorschrift blijven zich ontwikkelen onder andere door het toepassen van nieuwe wetenschappelijkeinzichten. Dit leidt tot nieuwe versies van het softwarepakket en het rekenvoorschrift. De precieze versies diemoeten worden gebruikt zijn vastgelegd in bijlage II bij de Omgevingsregeling.
Bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen kunnen een risico vormen voor de omgeving in het gevalvan een zwaar ongeval (explosie, brand, gifwolk). Het betreft onder andere bedrijven aangewezen op grondvan Richtlijn 2012/18/EU betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijkestoffen zijn betrokken, houdende wijziging en vervolgens intrekking van Richtlijn 96/82/EG van de Raad (PbEUL, 2012, 197). In de Nederlandse regelgeving(Besluit Kwaliteit Leefomgeving) is voorgeschreven welkebedrijven een berekening dienen te overleggen om de effecten van een ongeval voor de omgeving in kaart tebrengen. Dit kan leiden tot het treffen van maatregelen voor (zeer) kwestbare gebouwen, zoals scholen enziekenhuizen, die in de omgeving van die bedrijven staan.
Op alle normen in bijlage II bij de omgevingsregeling is wederzijdse erkenning van toepassing. Dit is geregeldin artikel 1.3. (wederzijdse erkenning) van de Omgevingsregeling:
Met een erkenning, kwaliteitsverklaring, certificaat, keuring of norm als bedoeld in deze regeling wordtgelijkgesteld een erkenning, kwaliteitsverklaring, certificaat, keuring of norm, afgegeven, uitgevoerd ofgoedgekeurd door een daartoe bevoegde onafhankelijke instelling in een andere lidstaat van de EuropeseUnie of in een staat die geen lidstaat van de Europese Unie is en partij is bij een verdrag dat Nederland bindt,met een beschermingsniveau dat ten minste gelijkwaardig is aan het niveau dat met de nationale eisen wordtnagestreefd.